söndag 13 mars 2011

Frukostbullar


1 pkt (50 g) jäst
5 dl vatten, 37 grader varmt
1/2 dl flytande margarin
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
1 dl solroskärnor
2 dl havregryn
800 g (ca 13 dl) vetemjöl

1: Smula ner jästen i en degskål. Blanda i övriga ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.

2: Arbeta degen kraftigt i ca 5 min med maskin eller den dubbla tiden för hand, tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.

3: Arbeta ner degen några sekunder i maskinen eller knåda den lätt för hand. Dela degen i önskat antal bitar. Rulla dem till bullar och lägg dom på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30-40 min.

4: Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med vatten och strö gärna över lite mjöl, gryn eller solroskärnor. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna på galler under bakduk.


Idag bakade jag frukostbullar på förmiddagen. Tror jag ska ha i lite grövre mjöl nästa gång bara, men annars var dom helt ok och väldigt enkla att göra.
Det är förövrigt vid sådana här tillfällen som jag verkligen önskade att jag ägde en sån här:

 Bild lånad från: http://www.bygghemma.se
 
Tänk va underbart det skulle vara!
Min mamma skaffade en sån här på 80-talet någon gång (om jag inte minns helt fel) och den har alltid funkat klockrent! Den är väl kanske inte lika estetiskt tilltalande som exempelvis en kitchen aid, men om jag någon gång ska köpa mig en köksassistent så får det nog bli en sån här. Nu har dom ju faktiskt snyggat till assistenten en hel del sedan 80-talet, men jag gillar den först och främst för att den är så rejäl och mångsidig.
En riktig klippa i köket helt enkelt!
Aja...drömma går ju...

Nu ska jag dricka en kopp kaffe och sen ska det damsugas.
Ha en fortsatt trevlig söndag!

3 kommentarer:

Skogsdoft & havsbris sa...

Dina frukostbullar ser riktigt goda ut, misstänker att de blev många gånger godare än dem jag bakade för ett par veckor sen...
Min mamma har också en riktig köksassistent, den har använts många gånger den... Skulle jag ha plast för en sån i köket skulle jag gärna ha en jag också!
Ha en fin söndagskväll!

Petra / Popetotrora sa...

Oh, vad smarrigt det ser ut med hembakat bröd!

Anonym sa...

Vad är det för dam du ska suga?? Hihihi!! ;)
/Ordmärkaren